Combat Hapkido

Gevechts Hapkido, letterlijk vertaald. Chǒn Tu Kwan Hapkido 전투관 합기도 (Hangul) betekend Combat Hapkido in het koreaans. Ik zie het als een stijl die veel weg heeft van het jiu jitsu zoals het ook getraind word bij (interventie-)handhaving als politie en defensie.

Het is een stijl uit Amerika met Koreaanse erkenning. In Nederland is deze stijl er sinds 2018 en alleen nog als Dan graad opleiding voor Martial Art leraren. De leraren van onze dojang volgen die opleiding ook. De dojang van Hosin Hapkido Team is niet stijl gebonden met Hapkido. Alle stijlen Hapkido zijn ons voorbeeld in onze do van Hapkido. En daarom trainen wij ook elementen van deze stijl.

Combat Hapkido is ontwikkeld door Grandmaster (GM) John Pellegrini en een, door de Koreaanse overheid (Ministerie van Cultuur), erkende Hapkido stijl. Daarnaast heeft Combat Hapkido ook de erkenning van de World Ki Do Federation, onder leiding van GM. Sun Seo (1eleerling v.d.grondlegger).

Combat Hapkido is een moderne Koreaanse zelfverdedigingskunst die o.a. technieken vanuit het leger en politie toepast waardoor men zichzelf leert te verdedigen tegen dreigende/ geweldssituaties vanuit het dagelijks leven. Naast de bekende stoot en traptechnieken richt Combat Hapkido zich op klem- en controletechnieken, werp- en grondtechnieken en de vele variatie in (ki) drukpunten. Uiteraard komt het verdedigen tegen verschillende wapens ook uitvoerig aan bod. Het bovenstaande curriculum met zijn verschillen met andere stijlen maakt dat Combat Hapkido uniek is in zijn soort.

Een aantal verschillen tussen Combat Hapkido en traditionele Hapkido stijlen:


-kent geen stijlvormen (hyungs) -Traptechnieken zijn niet hoger dan navelhoogte -maakt gebruik van ‘zachte’ blokkeringen -kent geen traditionele wapens (wel wapenstok 30cm & 60 cm, mes en vuurwapen) -kent geen acrobatische worpen

-speciaal programma grondtechnieken (Ground survival) er mag meer dan in gewone grond technieken -heeft een speciaal programma gericht op Ki drukpunten -kent geen wedstrijden en breektesten -blijft in ontwikkeling

De GM verklaarde over Combat Hapkido: "Ik heb alleen een nieuw zelfverdedigingssysteem gestructureerd op basis van degelijke wetenschappelijke principes en moderne concepten. Om deze reden wordt Combat Hapkido ook wel de" wetenschap van zelfverdediging "genoemd.

Combat Hapkido is een nieuwe interpretatie en toepassing van een geselecteerde verzameling van Hapkido-technieken. Het woord "Combat" werd toegevoegd aan Combat Hapkido om dit systeem te onderscheiden van traditionele Hapkido-stijlen en om de focus ervan als zelfverdediging te identificeren. De stijl maakt gebruik van gewrichtsklemmen, drukpunten, worpen, hand-aanvallen en laag-liggende trappen, en traint beoefenaars om een ​​dreigende aanval tegen te gaan of preventief te ondernemen om zichzelf te verdedigen. Net als bij veel Hapkido-stijlen, benadrukt het ook kleine cirkelvormige bewegingen, niet-weerstand biedende bewegingen en controle van een tegenstander.

Technieken en wapens die niet typisch in de moderne samenleving zouden worden passen zijn weg gelaten. De strategie van Combat Hapkido verschilt van traditionele Hapkido omdat het functies bevat van stijlen als Jeet Kune Do, Jujutsu, Western Boxing en Kuntao Silat om het kerncurriculum te verbeteren. Er is bijvoorbeeld kritiek geuit dat traditionele stijlen van Hapkido geen uitgebreid op het zelfverdedigingscurriculum bieden. Combat Hapkido probeert dit aan te pakken door onderzoek van verschillende stijlen en deze op te nemen. Een ander voorbeeld is de integratie van afgeleide versies van Jeet Kune Do-trapping- en entertechnieken om overgangen naar Combat Hapkido's kerngewricht klemmen- en werptechnieken te verbeteren.C-HKD kan ook getraind worden als aparte modulen. Deze modules kunnen zijn:

-Stick and Knife Combatives

-Ground Survival

-Combat Throws

-Anatomical Target Striking / Pressure Points

-Trapping

 -Cane

 -Dan Bong

 -Wapens ontwapenen

Deel deze pagina